Malta dag 6: Havsbad, fiskeby och flytande naturgas

av davidspak

Det är vardag igen. Vi har bara några dagar kvar. Idag är vi återigen på bussterminalen i Valletta. Vi är på väg till Marsaxlokk. Fiskeorten Marsaxslokk ligger på sydöstra udden av Malta. Här ligger de färgglada fiskebåtarna tätt, tätt i vattnet. Det luktar fisk. Igår var det en stor fiskmarknad i hamnen, för söndagar är ju marknadsdagar. Idag finns det dock bara sightseeing-bussar. I utkanten av hamnen skymtar Delimara Power Station. Det är Maltas nyaste kraftverk med en skorsten på 150 meter, vilket också gör den till Maltas högsta byggnad. I vattnet utanför kraftverket ligger fartyget Armada LNG Mediterrana. Det är ett fartyg lastat med naturgas. Fartyget används som en förvaringsplats för flytande naturgas (LNG). Kraftverket drivs nämligen av naturgas. Armada LNG Mediterrana används som lagringsplats, men det ska finnas planer på att lägga en pipeline till Sicilien, som ska leverera naturgas.
Planen för dagen är att besöka S:t Peters pool. Vi går upp för ett berg på en smal väg, som löper genom planteringar. Vägen kantas av stenmurar. Solen steker och svetten rinner. Malta bjuder återigen på en stekhet dag. Strax kommer vi ut på en väg som går ovanför Delimara Power Station och vi kan titta ner på det. Vi har vandrat i drygt 20 minuter. Snart svänger vi av den stora vägen och viker av till vänster på en mindre väg. Efter ytterligare tio minuter kommer vi äntligen fram till S:t Peters pool. Det är en vik med klart, turkost vatten. Från en klipphäll kan man dyka ner i viken. Jag och Therese avstår från att både dyka eller hoppa. Istället går vi längs bergskanten till en plats där vi kan kliva i vattnet. Vattnet är varmt, men svalkande.

Utanför viken åker sightseeingbåtar. Vi ligger länge, länge i vattnet och flyter. Sitter på klipphällarna och badar lite mer. Sedan tar vi oss tillbaka till Marsaxlokk, för att åka bussen tillbaka till Valletta. Tillbaka på hotellet hoppar vi i poolen. Middag inmundigas på en av hotellets restauranger med utsikt över havet och Sliema.