Island dag 8: Ytterligare ett vattenfall och ett berg

av spauuken

Idag begav vi oss ut på en tur igen. Golden circle. Vi åkte genom Pingvellir, Islands forna ting. Det är också här den populära TV-serien Game of Thrones spelats in. Magisk natur. Vägen snirklade sig ingenom en savannliknande natur. Låga träd, skulle nästan vilja kalla dem buskar. Nere i dalen, till höger om vägen letade sig vattnet in i små vikar. Ute i sjön Pingvallavatn skymtade bergen Sandey och Nesjaey, som utgör sina egna små öar. Liksom övriga Island skiftar landskapet tvärt. Efter några kilometer är det kalt. Inga träd. Bara mossbeklädda stenar. Små kullar och i bakgrunden, vid horisonten höga vulkaniska berg.
I Laugarvatn började bensintillgången tryta. Obekvämt nog är Island lite oberäkenligt när det gäller bensinmackar. Har man tur hittar man en ensam pump längs vägen, har man otur hittar man kvarlevor som visar att det en gång fanns en bensinmack på platsen. Efter ett tag fann vi dock en bensinmack. Tur var väl det.

Vår färd fortsatte mot Geysir. Det var nu vi skulle få se vår första geysir. I området finns många geysirs som inte längre sprutar vatten, men en av dem, Strokkur Geysir ger ifrån sig en tiotals meter hög stråle ungefär var tionde minut. Vi flanerade en stund i området och hann se fyra-fem vattenstrålar från Strokkur. Sedan fortsatte färden längs Golden circle. Nästa stopp blev Gullfoss, ett riktigt mäktigt vattenfall där vattenmassorna försvinner ner mellan två bergsmassiv. Otroligt mäktigt att se. Jag inser nu vilka krafter vattnet har.

Resan fortsätter med Mathias bakom ratten. Även om Island har varit sjukt roligt och en helt otrolig upplevelse måste jag erkänna att jag är duktigt trött på vattenfall, bäckar, berg och vulkaner nu. Skönt att bo på hotell och bara kunna flanera på Reykjaviks fina gator och supa in kultur och få nya intryck. Att få byta vandrarkängorna till sköna Converse, känns som en otrolig lättnad, inte minst för fötterna. Nu är jag storstadsmänniska igen. T-shirt, jeans och Converse. Vi avslutade dagen på Uppsalir Bar och Restaurang. Uppsalir är Uppsala på isländska. Det var för likt för att egentligen betyda något annat, ansåg vi och blev tvugna att fråga hovmästaren. Ena servitrisen visade sig även vara svensk, så vi fick helt klart vår beskurna del av Sverige, där och då.