Island dag 7: Storstadsmyller

av spauuken

Vi gjorde det. Island runt på sex dagar. Nu har vi tre dagar i Reykjavik. Det ska bli skönt att varva ner. Det har varit en otrolig resa genom ett enormt varierande landskap. När jag vaknar idag lyser solen och i bakgrunden hörs bruset från motorväg 41. Ovanför huvudet dundrar ett flygplan in. Ett lila. På väg mot Keflavik, alltså den stora internationella flygplatsen på Island. Klockan är strax innan 08.30, isländsk tid. Alltså strax innan 10.30 svensk tid.
Efter en dryg halvtimmes färd från nattens campingplats hamnade vi i den så omtalade huvudstaden Reykjavik. Jag parkerade bilen utanför den kollosala kyrkan Hallgrímskirkja och sen blev det en promenad längs Lokastígur för att sedan vika in på Skólavörðustígur. Det här kändes verkligen som turistområdena, men så är vi väl turister också. Gatorna i stadsdelen Ásgarður är verkligen fina. små hus, maximalt tre våningar höga. Vackert gammalt. Lite likt England. Kikade in i små butiker längs vägen och eftersom jag är den enda kaffedrickaren dök jag strax innan 11.30 in på Reykjavik Roasters. Egentligen på tok för sent för en förmiddagskaffe. Bättre sent än aldrig? Ett mycket trevligt litet kaffeställe. Har inte druckit kaffe på flera dagar, så den här cappuccinon smakade helt underbart. Kaffeabstinensen var total, fram tills nu. Då jag alltså äntligen fått en kopp av den härligt varma, väldoftande, bruna drycken. Nu är jag människa igen.

Reykjavik är en relativt liten stad i fickformat. I vsr och vartannat hörn är det stora graffitimålningar. Inte taggar som hemma, utan stora målningar. Ganska snygga. De passar in lite i stadsbilden. Många av husen är enkelt byggda och utifrån ser mångs ganska risiga ut, men det är en del av charmen med Reykjavik. Den lilla staden i fickformat. 

Vi går ner till hamnen. Här ligger valskådningsbåtarna på rad. Härifrån utgår även två valjaktsbåtar. Ironiskt nog ligger de förtöjda alldeles intill valskådningsbåtarna. De utmärker sig med sina stora svarta skrov och det stora röda H:et på skorstenenarna. Jag skriver på en namninsamling ”Meet us, don’t eat us”. En namninsamling för att stoppa valjakten. Jag kilar in i en liten trevlig butik i hamnen, köper lite presenter. 

På eftermiddagen gör vi en snabbtur till ett aktivt vulkanområde. Det är här jag för första gången bestiger en aktiv vulkan. Det ryker. Det pyser och bubblar. Det luktar fränt av svavel. Har aldrig varit så fachinerad av vulkaner. Det luktar illa och är fruktansvärt varmt. Jag går snabbt ner från toppen igen. Men nu har jag gjort det. Check!

Till middag blir det isländsk tapas. Spännande. Vi får in tolv små burkar med isländska specialiteter. Allt ifrån isländsk köttsoppa till torkad fisk. Vi åker tillbaka till hotellet. Vilar. Skönt att ligga i en riktig säng. Snart sov jag.