Island dag 6: När olyckan är framme

av spauuken

Vaknar till ljudet av vattenfall. Frisk luft. Ett ganska tjockt molntäcke idag, men med blå partier. Men ändå hyfsat varmt ute. En och annan bil passerar på grusvägen en bit bort. Vi gör frukost. Italiensk gryta. Bäcken porlar och grytan puttrar. Ett tiotal nyfikna islandshästar kommer gående mot oss. Jag har kommit fram till att campinglivet inte riktigt är min grej, men alltså. Att vakna till det här. Oslagbart. Nästan i alla fall. Vi packar ihop grejerna och diskar. Snart är vi på väg igen.
Vi har hunnit åka knappt två kilometer. Inte långt från lägerplatsen är olyckan framme. Min första roadkill. En liten sparv flög rakt mot bilen. Jag hade inte en chans att väja för stackarn som drar rakt in i motorhuven. 

Resan fortsätter. Vi åker längs väg 1 innan vi svänger av och tar väg 68 och sedan väg 59. Efter några mil svänger vi höger in på väg 54 och tar sikte på Stykkisholmur, men vårt primära mål är Snæfellsnes-halvön. Strax efter Ólafsvík stannade vi vid en underbar strand. Jag passade på att bada. I Atlanten. Den du! 

Resten av dagen är inte så mycket att orda om egentligen. Det började regna. Vi letade efter ett par varma källor som vi inte hittade. Det regnade mer och vi körde på. Helt plötsligt var vi i Reykjavik, en dag för tidigt. Vi har alltså gjort Island runt nu. Imorgon får jag sova i en rikgit säng och duscha. Duscha varmt. Jag ska duscha länge. Varmt.