Island dag 5: Kalldusch och varmbad

av spauuken

Klockan ringer. Vaknar till en underbar morgon i hamnstaden Húsavík. Ett lätt molntäcke. Jag blickar ut över bergen Víknafjöll och Kinnarfjöll. Dags att göra sig redo för valskådning. Strax efter 08 parkerar vi bilen utanför Wale Watching Center. Det väntar redan en grupp turister i hamnen. Ja, jag är väl också per definition turist. Hur som helst. Strax innan 08.45 bordar vi den medelstora båten Bjussi Sör som tar oss ut i viken Skjálfandi.
Det är en mild vind och ganska lugn sjö, men då och då kommer det en kalldusch. En Lunnefågel flyger förbi, men de flesta har lämnat landet för solsemester. Efter uppskattningsvis 45 minuter ser vi något som sprutar upp från viken. Det är likt en geysir i miniatyrformat. När vi närmar oss ser vi ryggen av valen. Det är en humpback whale, alltså en knölval. Strax reser sig den stora stjärtfenan ur vattnet och försvinnet smidigt ner djupet. Men knappt tio minuter senare dyker valen upp igen. Den här gången lägger hon sig på sidan och lyfter ena fenan, som är vit, liksom för att vinka åt oss i båten. Guiden berättar att man kan se att det är en hona tack vare de sneda skårorna på magen. En hane har bara prickar. Valen verkar tycka om att bli iakttagen. Läser sig på höger sida, vänster sida och magen. Efter kanske 15-20 minuter gör hon ett dyk och försvinner, antagligen för att hämta mat. Efter sju minuter ser vi den välbekanta minigeysirn en bit bort och vår vän är tillbaka vid ytan. Mäktigt.

Vår bilfärd fortsätter sedan längs den nordliga kusten. Det blir inte så många fler stopp. Landskapet är dock otroligt fint. Vi beslutar oss för att slå läger vid strax söder om Blönduós.

Det är vackert här. Bredvid, till höger om oss rinner en liten bäck. Till vänster om oss forsar ett vattenfall. Vattenfallet liknar vattenfallet Svartifoss. Skulle kunna vara ett syskon. Imorgon bär det vidare längs kusten.