Island dag 3: Östkustens fantastiska landskap

av spauuken

Idag gjorde vi östkusten. Jag är en planerande människa, så jag hade markerat ut flera potentiella besöksmål och jag visste stensäkert att jag ville se ett vattenfall. Otroligt vackert. Med blått härligt vatten som vällde över bergskanten. Mathias var dagens chaufför. Det tog på krafterna att köra nästan 60 mil med endast kortare pauser. Fortfarande helt stel i ryggen, men Island, det är du värd.
Östkustens landskap är helt fantastiskt. Vyerna är oslagbara. Bergen, som stundvis är helt täckta av moln. Vissa har fortfarande snö på toppen. Längs beggskanterna strilar vattnet i naturliga vattenfall. Vid foten av bergen finns det enstaka hus. Ofta väldigt vackert byggda. På vägen går vilda får och i hagar står vackra islandshästar och betar. 

Det blev många stopp idag. Inte så mångs vattenfall, men islandshästar och vacker natur fanns det gott om. Fick chansen att hälsa på ett flertal islandshästar, som nyfiken kom fram. Efter ett tag kände jag hur de började nafsa mig i nacken. Någon försökte även ta en liten tugga av mitt ena byxben. Sociala djur. Fantastiska djur.

Resan fortsatte längs östkusten på väg 955, längs Stoðvarfjörður, Fàskrúðsfjörður och Reyðarfjörður. Sedan tog vi väg 92 mot Egilsstadir. Även denna väg, otroligt vacker där den löpte mellan Kistufell och Skagafell. Nedanför oss till höger löpte den vackra dalen Fagridalur. Återigen intogs en underbart hemlagad middag på hotellet. Imorgon beger vi oss ut på väg 1 mot Mývatn. Och här upphör också blogginläggen, i alla fall fram till på torsdag kväll, då vi förhoppningsvis är i Reykjavik och hsr checkat in på vårt hotell. Då kan ni vänta er inlägg från inlandet och den nordliga kusten samt Snæfellsnes-halvön.