Island dag 2: Södra Island i rekordfart

av spauuken

Idag gjorde vi södra Island på rekordfart. Bilen avgick på morgonen från Seljalandsfoss och resan fortsatte på väg 1 till Selavellir, där ett varmt utomhusbad skulle finnas. Vi hamnade mitt ute i ingenstans kändes det som. Men det var vackra berg runt omkring. Tog en promenad in mellan två bergsbranter. Efter kanske 20 minuters promenad uppenbarade sig ett härligt varmt utomhusbad. Från ett berg vid sidan porlade friskt vatten, uppskattningsvis runt 50 grader varmt. Otroligt skönt att koppla av lite och titta på omgivningen. Sannolikt alldeles för länge. För sedan blev det brådis. Vi hade en bra bit framför oss att åka. Vi gjorde dock ett snabbt stopp vid Skógafoss vattenfall. Mäktigt.
Resan fortsatte på väg 1 mot Vík. Pausade i Litlihvammur. Den sannolikt brantaste rastplats jag varit på. Fick lägga en sten bakom bakhjulet så inte bilen skulle sätta fart ner för branten och 70 meter ner. Sedan fortsatte resan till Vìk där vi gjorde ett kort stopp för att fota den fantastiska kyrkan. Efter denna snabba fotosession åkte vi vidare längs ringvägen och stannade vid Black sand beach strax utanför Vík. Efter det insåg vi att vi hade ännu mer bråttom till hotellet så vi brassade på ganska duktigt och fick köra förbi flera önskade stopp. Vi gjorde dock ett obligatoriskt stopp vid Jökulsarlón. Islands största issjö. Den ligger precis söder om glaciären Vatnajökull. Riktigt maffigt. Isflaken drev ut mot Atlanten. Bröts sönder på vägen ut. Mitt bland flaken simmade en säl fram i sakta mak. Här skulle jag lätt kunnat tillbringa resten av dagen, men så blev det icke. 

Ganska snart var vi på väg igen. Ringvägen tog oss denna gång till den lilla staden Höfn, som vi passerade i raskt tempo. Vid Berufjarðará hänvisades vi till väg 939, en riktig fjällväg. Grusigt och med 17% lutning stundvis. Snäva svängar och många döda vinklar, men en otrolig utsikt, frånde svindlande höjderna. Vägräcken är inte Islands starka sida, kan jag lätt konstatera. Till höger en bergskant, till vänster ett stup på uppskattningsvis 100 meter. Inte marginal för ens det minsta lilla fel. Efter säkert några mil på fjällvägen kom vi tillbala till väg 1 och fortsatte vår resa mot Egilsstadir. Drygt en timme från Egilsstadir, med fortsatt resa på väg 1 kom vi till vårt hotell i Skjöldólsstaðir.
Här pausade vi i två dagar. Skönt att kunna ta en dusch och äta riktigt lagad mat. Det här med snabbnudlar och pulvermat i påse är faktiskt inte min grej.