River av första föreläsningen. Nervöst. Positivt nervöst.

av spauuken

IMAG0443

Idag rev jag av första föreläsningen inom området IKT – Informations- och kommunikationsteknik. Mycket spännande och härlig publik. Laddade upp med att läsa Lgr11 och dricka kaffe. Jag gjorde sista ändringen i min presentation minuterna innan jag klev in i sal 2511 på institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet. Klev in i salen med en känsla av nervositet. En positiv nervositet.

Det kändes bra. Jag var glad och positiv, som jag alltid försöker att vara. Nästan hela salen var full. Annat än man kan säga om min egen klass. Vi är i och för sig bara 18 stycken i klassen. Den här campus-klassen måste nog varit uppåt 35-40 personer i alla fall. Det var inte direkt så jag räknade dem. Inledde med att läsa ett blogginlägg från min andra praktik. Det handlade om just nervositet inför att ha en presentation i stor grupp. Jag är fortfarande inte helt bekväm med det och så ställer jag mig och river av en föreläsning om ett helt nytt och främmande ämne? Well, how about that!?

Lämnade prestationsångesten utanför rummet. Hallå, ingen i klassrummet hade någon aning om hur jag tänkt lägga upp föreläsningen. Det kunde ju ha gått precis hur som helst och de skulle inte haft en aning om att något gick snett. Hehe. Den vetskapen lugnade mig lite. Det gick inte så snett för den delen. Men i början var det nervöst, så nervöst att jag råkade skrolla bort hela blogginlägget, som jag läste upp. Men det var ju inget som åhörarna såg och förhoppningsvis märkte de inget heller!

Avslutade föreläsningen lika traditionellt som vanligt med frågestund. Det var ett par frågor. Det kan betyda två saker:

1. Att alla i klassrummet redan hade stenkoll på IKT och att jag just stått och sparkat in en öppen dörr.
2. Att allt jag sa var så oerhört tydligt och strukturerat, så att det inte fanns utrymme för några oklarheter.

Jag tror mest på det sista. Det här var ett stort personligt steg i min relativt nyligen påbörjade karriär som studie- och yrkesvägledare. För att inte tala om att det var ett stort steg för studie- och yrkesvägledarutbildningen vid Stockholms universitet. Avsaknaden av, hur IKT kan användas i kommande yrkesroll, i utbildningen är stor. Något jag planerar att ändra på!

Annonser